Forårs surdejsbrød

Mens vi venter på forårets kommen og de nye friske råvarer, bager vi en del brød. Der er ikke meget at gøre i haven endnu, derfor har vi tid til at bage. Og tid spiller en afgørende rolle, når man bager brød. Som en landmand sagde engang: ” Der findes ingen genvej til en hurtig høst”. Har du ikke tid, bør du ikke bage. Brød behøver tid og rette omgivelser for at udvikle en god smag. Gær-bakterierne trives bedst ved 25-30 grader samt fugt. Når man bager med surdej opnås det bedste resultat, hvis man bager over to dage. Her er en ny opskrift på et “klassisk rugbrød” som vi har eksperimenteret os frem til. Da brødet indeholder chiafrø, bevarer det fugtigheden længere end ellers. 

forberedelsestid

17 timer

}

TILBEREDNINGSTID

90 minutter

ANTAL PORTIONER

1 rugbrød

TILBEReDNING

INGREDIENSER

DAG 1:

  • 5 dl lunkent vand
  • 300 g groft rugmel
  • 20 g surdej
    DAG 2:
  • 3 dl lunkent vand
  • 20 g salt
  • 250 g groft rugmel
  • 150 g skårne rugkerner
  • 75 g hele rugkerner
  • 1 dl chiafrø

 

Forfatter Jens Erik Ebbesen

l

INSTRUKTIONER

DAG 1:

  1. Bland ingredienserne i en stor skål.
  2. Lad blandingen hvile overdækket natten over ved stuetemperatur.
    DAG 2:
  3. Når surdejen bobler tages en portion fra til næste bagning.
  4. Bland derefter forsigtigt de resterende ingredienser i og bland det i en røremaskine i ca. 10 min ved lav hastighed.
  5. Hæld dejen op i en forsmurt form.
  6. Drys en kornblanding på toppen og lad det gære i min. 2 timer, eller til det når toppen af formen.
  7. Sæt det færdighævede brød i en forvarmet ovn på 250 grader og sænk temperaturen til 220 grader.
  8. Bag brødet i 30 min. Sænk varmen yderligere til 200 grader og bag det i endnu 30 min eller til brødet har en indre temperatur på 97 grader.
  9. Tag evt. brødet ud af formen bag det de sidste 10 min. på en bagerist midt i ovnen for at give det en sprød skorpe.
  10. Tag brødet ud af ovnen og sæt det til afkøling på en bagerist.
  11. Når brødet er let afkølet, pakkes det ind i et vædet viskestykke og står natten over.

Indlæg af samme kategori

Vi har masser af salat – også om sommeren!

Vi har masser af salat – også om sommeren!

Sommer er lig med salat. Kunsten er imidlertid ikke at så al salat på een gang i foråret, men derimod i mindre portioner med ca. 2-3 ugers mellemrum sommeren igennem, ellers risikerer man at drukne i salat eller hvad værre er, den står og rådner i køkkenhaven. Vi sår...

Vores ‘ørnenæb’ er blevet elektrisk!

Vores ‘ørnenæb’ er blevet elektrisk!

En gang imellem kan det kræve stærke armmuskler at bruge et ørnenæb. Men med STIHL's lille en-hånds sav GTA 26 er det slut. Vi har en del hasselbuske, som vi med jævne mellem skærer ned, og det kan være noget af en opgave når man tager fat med ørnenæbbet. Vi har...