Hvidvinsdampet pigvar i ovnen

Der findes ikke noget bedre end at køre ned/ud til en havn og købe frisk fisk. Det var så, hvad vi gjorde i weekenden. Valget faldt på en pigvar på 1,2 kg. Hele vejen hjem glædede vi os til at gå i gang med at lave den. Egentlig havde vi planlagt at grille, men en fisk af denne type fortjener at blive kælet om, og her er ovnen super! Vi valgte derfor,  at hvidvins-dampe pigvaren sammen med grøntsagerne. Serveret på terrassen med nye kartofler og salvie sovs, ja så var den kolde hvidvin bare prikken over i’et.
Se hvordan vi lavede den.

 

 

 

Pigvaren er en ‘venstrevendt’ cirkelrund fladfisk med pigge på ryggen. De største Pighvar bliver 90-100cm. Pighvar lever på sandet bund, langs kysterne  i hele Europa og kan findes på dybder ned til 80 meter. Pighvaren er en aktiv rovfisk, der, som fuldvoksen, hovedsagligt lever af andre fisk. Pigvaren har hvidt og fast delikat kød som bl.a. dampes og er en yndet spise for mange.

forberedelsestid

15 minutter

}

TILBEREDNINGSTID

45 minutter

ANTAL PORTIONER

2-4

TILBEReDNING

INGREDIENSER

  • 1,2 KG PIGVAR
  • GROFT SALT
  • 50 GRAM SMØR
  • 1 CITRON
  • FRISK SALVIE
  • 2 1/2 DL TØR HVIDVIN
  • 1 DL VAND
  • SALT OG PEBER
    GRØNTSAGER:
  • 3 GULERØDDER
  • 1/2 BROCCOLI HOVED
  • NYE KARTOFLER
  • SALT OG PEBER
    SALVIE SAUCE:
  • 1-2 SKALLOTTELØG
  • 2 1/2 DL KRAFTIG FISKE BOUILLON
  • 2 1/2 DL TØR HVIDVIN
  • 2 1/2 DL FLØDE
  • 2 SPSK FRISKHAKKET ANANAS SALVIE (ALMINDE SALVIE KAN BRUGES)
  • 1 SPSK CITRONSAFT
l

INSTRUKTIONER

  1. Start med at sætte sovsen over (se instruktioner nedenfor). Når den er i gang så gå i gang med fisken.
  2. Skyld pigvaren og gnid den med groft salt. Fjern gæller og indvolde og skyld den grundigt igen. Klip finderne af, det gør det nemmere at fjerne skindet, når den er færdig.
  3. Smør en bradepande lidt af smør.
  4. Skær et snit i fiskens overside ned langs rygbenet (fra midten af halen og op), det sikrer at den tykke overside og den lidt tyndere ryg bliver tilberedt på samme tid.
  5. Læg fisken i bradepanden med oversiden opad.
  6. Pres citronen for saft og hæld det over fisken. Hæld hvidvin og vand, drys med salt og peber og læg resten af smørret i klatter over fisken. Til sidst lægges der salvie over fisken – her brugte vi en blanding af solbær- og fersken salvie, men du kan bruge almindelig salvie også.
  7. Læg folie over fadet og sæt fadet i ovnen ved 225 grader i 30 minutter.
  8. Rens, skyl og skræl grønsager og skær dem ud i mundrette stykker. Når fisken har været 30 minutter i ovn, lægges grønsagerne ved og damper med de sidste 20 minutter i ovnen.
  9. Inden servering fjernes skindet fra fisken.
  10. Serveres med nye kogte kartofler og hjemmelavet salvie-sauce.
    SALVIE SAUCE:
  11. Hak skalotteløgene fint og varm dem op i en tykbundet gryde med lidt smør indtil de er blanke og ikke brune (2-3 min).
  12. Hæld hvidvin, fiskebouillon og salvie i gryden. Varm op til kogepunktet, skru ned for varmen og lad det koge ind til halv mængde.
  13. Tilsæt fløden, og gentag processen ovenfor.
  14. Når saucen har ret konsistens smages den eventuelt til med salt og peber (skal ikke være nødvendigt)
Tip: Husk at gem pigvarhovedet, så kan du senere bruge det til fiskesuppe eller fond!
Forfatter: Jens Erik Ebbesen

Indlæg af samme kategori

Vi har masser af salat – også om sommeren!

Vi har masser af salat – også om sommeren!

Sommer er lig med salat. Kunsten er imidlertid ikke at så al salat på een gang i foråret, men derimod i mindre portioner med ca. 2-3 ugers mellemrum sommeren igennem, ellers risikerer man at drukne i salat eller hvad værre er, den står og rådner i køkkenhaven. Vi sår...

Vores ‘ørnenæb’ er blevet elektrisk!

Vores ‘ørnenæb’ er blevet elektrisk!

En gang imellem kan det kræve stærke armmuskler at bruge et ørnenæb. Men med STIHL's lille en-hånds sav GTA 26 er det slut. Vi har en del hasselbuske, som vi med jævne mellem skærer ned, og det kan være noget af en opgave når man tager fat med ørnenæbbet. Vi har...