KØKKENHAVEN
Følg årets gang i køkkernhaven. På denne side finder du en række artikler omkring vores arbejde og observationer i køkkenhaven. Vi deler gerne vores viden,men har du et specifikt emne eller spørgsmål relateret til køkkenhaven, eller har du en idé til et emne vi bør tage op, så hører vi gerne fra dig.
Vi har masser af salat – også om sommeren!
Sommer er lig med salat. Kunsten er imidlertid ikke at så al salat på een gang i foråret, men derimod i mindre portioner med ca. 2-3 ugers mellemrum sommeren igennem, ellers risikerer man at drukne i salat eller hvad værre er, den står og rådner i køkkenhaven. Vi sår...
Hvorfor går min spinat I stok?
Det spørgsmål har jeg fået mange gange. Lige nu har jeg selv spinat, der er gået i stok, før jeg faktisk har nået at høste fra planterne. Og det er der en god forklaring på eller rettere sagt det skal skyldes flere faktorer. TØR JORD I år har det været ganske tørt i...
Godt Nytår
Godt Nytår til jer alle Så rinder året snart ud og vi kan se frem til et nyt spændende år i haven. Vi har fuld gang i forberedelserne til 2019. Som noget nyt vil vi i år udsende et månedsbrev hvor vi udover at beskrive vores aktiviteter året igennem, tillige vil...
Tid at sætte hvidløg
I år skulle det så være! Vi har tidligere talt om, at vi gerne ville lægge hvidløg, da vi elsker at bruge hvidløg i vores mad, specielt når vi laver wokmad. Men hvert år har vi glemt det og først kommet i tanke om det, når det var for sent. Det var faktisk et par...
Vi høster korianderfrø
I år lod vi et par af vores koriander går i stok så de kunne sætte frø. Og jeg skal lige love for, at vi fik frø. Rigtig mange frø endda. Vi høstede dem sidst i september. De var så modne, at de spang af stænglerne. De frø rev vi efterfølgende ned i jorden og i...
Jordbærsæsonen er over os
Nu er jordbær sæsonen for alvor igang. Vi følger op med en række opskrifter, hvor vi bruger jordbær i forskellige sammenhænge, som snack, i frugt cocktails, smoothies, saft, kager og i desserter. Hvis du vil ha overblik over i hvilke opskrifter jordbær indgår, har vi...
Romanie-salaten er klar til udplantning
Så blev vores forspirede romanisalat klar til udplantning i vores højbede. I år har vi plads i til forspiring i drivhuset. På den måde synes vi, at vi er mere i kontrol. Nu skal den blot færdigudvikles i højbedene. Vi glæder os til snart at kunne plukke vores første...
Det er varmt – hvor meget skal der vandes?
Maj måned har givet os udfordringer mht. vanding. Hvor meget skal man egentlig vande og hvor ofte? Når man vander, kan man ofte blive snydt og tro, at planterne i køkkenhaven har fået nok, når overfladen er godt gennemvædet. Men ofte - og især nu hvor det er så tørt -...
Krølsalat i drivhuset
I år kom vi rigtig sent igang i haven og dermed også i drivhuset. Vi har valgt ikke at have så mange tomatplanter i år, faktisk har vi kun seks - normalt plejer vi at have mindst det dobbelte. Derimod besluttede vi os for at prøve at bruge drivhuset til forspiring...
Der er et stykke vej endnu
Der er et stykke vej endnu, før vores nye køkkenhave er helt færdig med grusbelagte stier mellem højbedene. Efter at de 4 nye GrowCamps er færdig og taget i brug, og vi er nu i gang med at etablere de 8 nye højbede som bla. skal bruges til krydderier og stangbønner....
Kultivering af vores køkkenhave
Man mærker forårets kommen. I weekenden kunne vi således begynde at gøre vores køkkenhave forårsklar. Frosten har netop sluppet sit tag i jorden, og vi kunne begynde at vende jorden i vores højbede. Det er vigtig ikke at træde op i højbedene, men blot vende det...
Planlægningen af køkkenhaven (højbede)
Så fik vi lagt planen for den del af vores køkkenhave, som vi har i højbedene. For at lave denne oversigtstegning har vi anvendt et program, der hedder Garden Planner. Det gode ved dette program er, at det ved hvor meget hver enkelt grøntsag kræver af plads, og kan...
Nu begynder vi at gøre køkkenhaven klar
I weekenden kunne vi for alvor begynde at gøre vores køkkenhave forårsklar. Frosten har netop sluppet sit tag, og vi kunne begynde at vende jorden i højbedene. Det er vigtigt ikke at træde op i højbedene, men blot vende det øverste lag jord. Under gravningen opdagede...
Tid til at høste de sidste grøntsager
I januar måned er det tid at høste de sidste grøntsager fra grøntsagshaven. Lige nu har vi stadig nogle pastinak, som jo længere de står des sødere, de blir! Desuden har vi et par stængler med rosenkål og vinterporrer, som vi glæder os til snart at tage i brug. Ellers...
Nu kom vores blomkål endelig!
Det har været et mærkeligt år i køkkenhaven. Foråret var koldt, og det samme var det meste af sommeren. Vi havde store forventninger til vores nye køkkenhave, men der har været en del skuffelser. Vores broccoli lod vente på sig for at gå direkte i stok, vores spidskål...
Stikkelsbærrene er modne
Lige nu er der travlhed i haven, da det er nu alle bær modnes. Jordbærrene er på retur, og nu er det solbær, ribs og stikkelsbærrenes tur. De grønne stikkelsbær er modnet, og de røde er godt på vej. En af vores stikkelsbærbuske, som faktisk er opstammet, står lige ved...
Så høstede vi de første rødbeder
Så høstede vi de første rødbeder - og sikke en fornøjelse det var! Endnu en egendyrket ingrediens til vores populære lunchbox. Vi elsker rødbeder, og vi bruger dem meget i vores madlavning året rundt. Indlæg af samme kategori
Så er der spinat- og rucola salat til de næste par dage
Det tidlige spinat-og rucola salat var nu gået i stok og for at give vores blomkål lidt mere plads, besluttede vi at fjerne spinat- og rucolaplanterne fra den ene sektion i vores GrowCamp. 1 time efter var alt plukket og skyllet, så nu skal vi have salat de næste par...
Vores køkkenhave mangler varme!
Vi har et lille stykke jord bag vores driv hus ud mod markerne. Det er normalt et stykke jord, der bare ligger hen, og når der er for meget ukrudt, fræser vi det med jævne mellemrum. Da vi havde lidt lægge kartofler i overskud, besluttede vi ret sent på sæsonen at...
Vi arbejder hårdt på at blive færdige med køkkenhaven
Mens vores growcamps nu dagligt levere grønt til vores bord, er vi i gang med etablering af de sidste frilands højbede. Køkkenhaven afsluttes med to store frilandshøjbede i forlængelse af hinanden. Her er grunden til det første sat. En ramme mere på toppen...
Vores spande-kartofler trives
Vores spandekartofler drives uden for drivhuset og i skyggen af æbletræet. Selvom udbyttet er mindre, er det sjovt at følge med i kartoflernes udvikling. Lige nu er kartoflerne på størrelse med en 20 kr mønt. Vi glæder os allerede til vores første aspargeskartofler....
Der laves muldvarpesikring omkring den nye køkkenhave
Højebede er guf for muldvarpe-reder, og muldvarper har vi rigtig mange af. For at undgå at de finder ind i vores nye højbede/GrowCamps, graver vi ud omkring vores nye køkkenhave og håber således, at en større grusbarrierer vil hindre dem i at komme ind og op i vores...
Vi høster XXL rucolasalat
Ud over spinat og radiser, trives vores rucolasalat specielt godt. Og de er godt nok blevet store. I dag høstede vi så for første gang disse enorme rucola-salatblade. Vi var spændte på, om de var lidt bitre, nu da de var blevet så store, men til vores store...
De første grøntsager på friland
Så kom de første grøntsager på friland. Det blev en barsk oplevelse for disse planter, som indtil i går havde stået trygt i vores vindueskarme. Forrest Zucchini og bagest stangbønner. Indlæg af samme kategori
Første høst fra den nye køkkenhave!
Selvom vi ikke er helt færdige med etableringen af den nye køkkenhave, har vi i dag høstet de første spinatblade. De har godt nok været klar i nogle dage, men først i dag tog vi os sammen til at høste de største blade, og de var store! De blev strakt brugt til...
Broccoli, blomkål eller spidskål?
Mens vi venter på, at nattefrosten skal slutte, trives grøntsplanterne i køkkenvinduet. Kig godt på billedet, og se om du kan gætte, hvad der er blomkål, spidskål og broccoli? Indlæg af samme kategori
Selvom det har været koldt – er der gang i vores GrowCamp
Selvom det har været koldt på det seneste, er der fuld gang i vores nye GrowCamp. Specielt i den sektion hvor ærterne gror. Her har vi yderst i begge sider sat løg, i midten ærter og mellem rækkerne begynder vores pastinakfrø at spire. Man kan tydelig se at planterne...
Aspargeskartoflerne titter frem i spandene
I år prøver vi at dyrke kartofler i kartoffelspande. Fordelen er, at man ikke behøver at grave kartoflerne op. Man løfter simplethen inderspanden op, plukker de kartofler der er klare til brug, og sætter inderspanden ned igen, så de små kartofler kan få den rette...
Vores nye køkkenhaven tager form
De sidste par uger er gået med etableringen af den nye køkkenhave. Vi har ret store forventninger til den. De nye højbede fra GrowCamp skulle give et højere udbytte, end hvis man dyrker grøntsager direkte på friland. For det første bliver jordtemperaturen i højbede...
Vores nye højbede-moduler fra GrowCamp
I dag har vi bestilt vores 4 nye højbede fra Growcamp, og de bliver leveret allerede i næste uge! Hvert modul er 120x360 cm, og her bliver der plads til en masse gode sager. Fordelen ved Growcamp er, at udover at fungere som højbed (vi har valgt den højeste model på...
I år vil vi sætte fokus på urtehaven
I år vil vi sætte fokus på urtehaven idet vi etablerer en helt ny urte-/nyttehave, hvor alt skal dyrkes i højbede. Lige nu sidder vi og planlægger, hvor urtehaven præcis skal etableres og hvilke urter/grøntsager vi skal dyrke i år. I dag såede vi dog første hold frø...
Tørret Basilikum
Vores basilikum gror hurtigere, end vi kan følge med og spise den lige nu. Derfor klipper vi den godt tilbage, så den kan komme med friske nye skud, og for at det ikke skal gå tabt, tørrer vi det så vi har egen basilikum til vinteren (vakumpakning kræves i så fald)....
Om persille
Persille (Petroselinum crispum). 2-årig. Mange plantenavne er knyttet til navnet Petrus, der som bekendt betyder klippe. Vi har Sankt Peders Hue (eller nøgle), primila veris, en af de allerførste forårsblomster, som navnet udtrykker på latin. Eller Sankt Peders...